Fingerbølmuseet i Creglingen: Kledd for korssting

I Norge er det mange tusen (flest kvinner?) som har fingerbølsamling som hobby. Enten du hører til de lidenskapelige samlerne eller ikke, så kan det være en opplevelse å ta en tur til den lille byen Creglingen.

REISE fingerbøl1

VERDEN RUNDT PÅ FEM FINGRE: Fingerbøl selges som suvenirer i alle verdenshjørner.

Creglingen ligger ved «Romantische Strasse» i Syd-Tyskland, en idyllisk vei gjennom noen av Tysklands vakreste byer. En av de kjente attraksjonene langs denne veien er Herrgottskirche med et 11 meter høye treskjæringsarbeidet laget rundt år 1500. Vender du ryggen til denne kirken, ser du et skilt med et stort fingerbøl.

Historien om fingerbølet

REISE fingerbøl2Fingerhutmuseum ble åpnet i 1982 av Thorvald og Brigitte Greif, og er verdens eneste av sitt slag. Her finner du tusener av fingerbøl, med alt fra politiske karikaturer til bilder av kjente reisemål. Kanskje ikke overraskende at vi også finner et erotisk fingerbøl. Så er også historien om fingerbølet mer omfattende og mangfoldig enn de fleste vet om. Arkeologiske funn viser at dette enkle hjelpemidlet har sine røtter minst 30.000 år tilbake, da mammutjegerne brukte et slags fingerbøl av bein til å feste perler til skinnbiter. I middelhavsområdet ble det brukt fingerbøl av bronse 500 år f.Kr. Blant annet er det funnet et fingerbøl under utgravningene av Pompei. Lenge var produksjonen av fingerbøl et rent håndverk, og sølv- og gullsmedene satte sin ære i å lage de flotteste mønstre og inskripsjoner.

Kunstverk

REISE fingerbøl3På begynnelsen av 1700-tallet kom det i gang storproduksjon i Tyskland, og det sier litt at svenske industrispioner i 1756 forsøkte å stjele produksjonshemmelighetene. Mange fingerbøl er laget som rene kunstverk. Blant annet har Faberge, med de berømte Faberge-eggene, laget egg med fingerbøl i. I Victoriatidens England ble det laget flotte påfugler med plass til fingerbøl. Også i dag kan du få kjøpt praktfulle fingerbøl i sølv eller gull, til glede for samlere over hele verden. Og dersom du ønsker ditt eget personlige fingerbøl, kan du gå inn på muséets egen nettside. Da kan du få laget et fingerbøl med ditt eget navn på, eller som en original fødsels- eller dåpsgave.

Legg gjerne igjen en kommentar